За емигриране на гръцки пенсионери в България, за да могат да оцелеят

...
За емигриране на гръцки пенсионери в България, за да могат да оцелеят
Коментари Харесай

Bloomberg разказа за 75-годишния Йоргос, който емигрира в България, заради мизерната си гръцка пенсия и си живеее царски

За емигриране на гръцки пенсионери в България, за да могат да оцелеят със мизерните си пенсии, написа Bloomberg, представено от " Труд ".

Гърция е измежду дестинациите за други Европейци пенсионери, само че нейните жители, които видяха техните пенсии да се отрязват, минимум 20% заради продължаващата рецесия, гледат да прекарат последните си години при най-евтиния си северен комшия на Европейски Съюз. И с са радостни, че са взели това решение, откакто пенсионерите още веднъж се намират на прицел на следващият конфликт на Гърция със кредиторите ” отбелязва организацията.

За образец се показва 75-годишния вдовец Йоргос от Солун, който си събира нещата и отпътува за София, където живее „ като цар ”, както споделя, с пенсия от 800 евро.

„ Естествено съществуват компликации свързани с приспособяването и приятелите. Но с парите, които имам мога да се връщам постоянно в Гърция и имам опция да пътувам ”, споделя той. Гръцки пенсионери си събират багажа и емигрират в България, където виталният стандарт е най-ниският в Европейски Съюз – предходната година бе на половина от този в Гърция, съгласно данни на Eurostat.

В София бензинът коства 1,15 евро литър, в Атина почти 1,60 евро. Билетът в метрото е 80 цента, до момента в който в Атина 1,40 евро. А сметките за прилагане на мобилен телефон са на половина от тези в Гърция, разяснява Bloomberg.

Общо взето животът е с 30% по-евтин от Гърция, в случай че изберете да живеете в София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове и села животът е още по-евтин ”, установи и господин Йоргос.

България се надява през Юли идващата година да бъде призната в ERM-2, преддверието на еврозоната, макар че инфлацията стигна 3,6% през. Но даже и това нарастване на цените не тормози изключително Гръцките пенсионери. 71- годишния Никос от Атина, чиято пенсия бе орязана с 45% по време на рецесията „ и може да влезе в деяние и друга ножица, в случай че кредиторите задължат държавното управление на Ципрас да предприеме нови отрязвания ” е безапелационен, че остава в България, с цел да оцелее. „ Продължавам да пребивавам доста нехайно, откакто цените на всички блата и услуги са доста по-ниски от тези в Гърция. Рядко към този момент пристигам в Атина. Често ме посещава моят наследник, който постоянно намира и купува неща, които са по-скъпи в Гърция ”, споделя той.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР